Hedda Kortnes
Hedda Kortnes er eier og drifter av Bøensætre Husmannsplass, «Farmen-gården» i Aremark. Gründer, daglig leder, bonde og gartner, instruktør, lærer og kursholder.
Hedda har en stor lidenskap for det helhetlige og harmoni mellom kropp, sjel og sinn. Gjennom riktig mat, positiv tankegang, fysisk aktivitet, meditativ avspenning og vel vær. I tillegg til arbeidet på husmannsplassen er hun er yoga instruktør, massør og jobber mye med tilstedeværelse. Hennes motto «bruk mat som din egen medisin»
Etter tjue år som bonde og gartner i Lier, sitter hun på en stor kunnskap om matkretsløpet og hva som egentlig finnes i den maten vi får kjøpt i butikken.
I 2015 kjøpte Hedda og mannen Egil Bøensætre.
Fra industri landbruk i Lier til husmannslivet på Bøensætre med mest mulig selvberging og aktivt bruk av å utnytte og leve etter årstidene vi har i Norge. Hvordan kan vi klare å komme oss gjennom vinteren uten å kjøpe alt for mye mat som ofte er ultraprodusert eller produsert på den andre siden av kloden.
Hva er egentlig bærekraft?
På Bøensætre er målet å bli et levende kunnskapssenter hvor samspillet mellom natur, dyr og mennesker settes i fokus. Filosofien om «livets sirkel», bærekraft og permakultur går igjennom Hedda’s liv som en rød tråd.
Hva er permakultur for Hedda?
Hedda ble introdusert for permakultur ved å melde seg på et PDC-kurs i 2016 (grunnkurs i permanent kultur som Permakultur står for) Senere tok hun diplomoppgave som ble forsvart i 2021 med tema «HVORDAN FORENE GAMEL HUSMANNSKULTUR OG PERMAKULTUR»
Diplomoppgaven tar for seg en reise med mål om et verdiløfte: Hvordan skape en plass hvor samspillet mellom natur, dyr og mennesker settes i fokus. Hvordan klare å forene husmannskulturen med nytenkende permakultur.
Site development. (Utvikling av et sted). Flere design, iverksatt på samme sted og evaluert over lengre tid.
- Oppgaven er også innom Education (Utdanning). Design for og arbeid med permakulturutdanning og –trening. Farming and farming systems (Landbruk og landbrukssystemer). Design og implementering av landbrukssystemer, inkl. økosystembasert dyrking, regenerativt landbruk, karbonlagrende jordbruk, skogshager, agroforestry systemer og bærekraftig skogbruk med hjelp av permakultur. Business (Næringsvirksomhet) Design og etablering av nye virksomheter og næringsmodeller i tråd med permakulturens etikk og prinsipper og/eller tilpasning av eksisterende næringsvirksomhet, som er i tråd med permakulturens etikk, ved hjelp av permakulturens prinsipper og verktøy.
Målet er å skape lokale, stabile og produktive systemer i balanse med naturen. Redusere mengde arbeid og energi som kreves. Naturen brukes som en modell for å designe hele gården med hus, hage, matskog med en videreformidling inn mot byder, byer som videre dras inn mot sosiale strukturer og økonomi. Planleggings system i permakultur er ingen bestemt metode. Det jobbes ut fra etikk og prinsipper og en livsholdning. Etikken ta vare på jorden, mennesker og ha en rettferdig ressursfordeling. Hedda har et stort overordnet fokus med å bruke av de ressursene der man bor.
Hennes reise som gründer har ført til spennende oppdrag som mentor i TV2’s realetyprogram Farmen og Farmen Kjendis, 40 episoder i P1 med Hedda I grøftekanten, diverse interju i radio og TV, mange repotasjer I aviser og blader, blandt annet stor repotasje I VG Fermentering på Farmen. Undervisning både på Fagskolen og Raulandsakademiet. Hun er ellers mye ute og holder foredrag og deler kunnskap om bærekraft og helhetlig tankegang.